Bestyrelsesarbejde i små og mellemstore virksomheder

Udgivet September 2017

Mere end 43.000 danske aktie- og anpartsselskaber i Danmark er ejerledet. Alene antallet af virksomheder fortæller noget om hvor væksten i Danmark skal komme fra – det er her der skal skabes flere arbejdspladser, og mere eksport. Det er endvidere vurderingen at 17.000 virksomheder skal ejerskiftes indenfor de næste 10 år.

Af samme grund er bestyrelsesarbejdet også for alvorligt til at overlade til tante Oda og fætter Kaj – med mindre at lige netop Oda og Kaj har de kompetencer  virksomheden har brug for.

“Du har ikke råd til at lade være med at have en bestyrelse.”

Hvorfor en ekstern bestyrelse?

Rigtig mange ejerledere fortæller mig at de har for travlt med den daglige drift, at de ikke har tid til at betjene en bestyrelse, at de er bekymrede for om de mister indflydelse. Mit svar er: Du har ikke råd til at lade være med at have en bestyrelse. Fordi alle har brug for struktureret sparring, fordi du får hjælp til at arbejde systematisk med strategi og vækst og dermed skabe maksimal værdi i virksomheden. Fordi ingen er god til det hele – ingen kan overskue alt, fordi kvalificeret hjælp er uvurderlig og billigere end konsulenthjælp og fordi du får nogen udenfor  familien at dele dine bekymringer med og får objektive in-put til dine overvejelser omkring generations- og ejerskifte.

“Med andre ord – hav respekt for din egen virksomhed, den fortjener det bedste.”

Hvordan – Stil krav til dem du ansætter – og til dig selv

Som ejerleder skal du i udgangspunktet være sikker på, hvad du vil med en bestyrelse og hvad du vil bruge den til – ellers er det spild af tid og penge. Du skal ville være klar til at definere mål for din virksomhed og følge op på dem – som om den ikke var en ejerledet virksomhed. Ellers mister du fokus på de forretningsområder der skal give dig væksten. Være indstillet på åben og ærlig dialog i og mellem bestyrelse og daglig ledelse om alle forretningskritiske spørgsmål. Når du ved hvad du vil, er det noget nemmere at finde de folk du skal bruge og som bedst kan hjælpe dig optimere forretningsudvikling og vækst.

Det er helt afgørende for et vellykket samarbejde, at du er tydelig omkring hvad du ønsker og forventer af de mennesker du knytter til din virksomhed. Lav kontrakter der fortæller hvor meget tid der forventes brugt pr. år, hvilke kompetencer der skal bruges og lav tidsbegrænsning på samarbejdet. Det er altid nemmere at forlænge end forkorte et samarbejde. Har du nogen sinde ansat en leder uden en kontrakt? Næppe – og bestyrelsesarbejde er ledelse.

Hvad får du ud af det?

Du får professionelle sparringspartnere ind i din virksomhed – folk der brænder for at gøre en positiv forskel for netop din virksomhed, og du får adgang til et netværk du ikke selv har. Du får dygtige menneskers saglige og neutrale input til hvordan du optimerer indtjeningen – til gavn for dig, din familie og virksomheden. Sidst men ikke mindst får du værktøjer og hjælp til at tage de vanskelige forretningskritiske beslutninger og få dem ført ud i livet.

De fleste ejere har brugt mange kræfter, tid og penge på at opbygge deres virksomhed, og de værdier de har skabt, fortjener intet mindre end det bedste – en professionel bestyrelse, og den kan BoardPartner hjælpe dig med at skaffe.

Følg BoardPartner på LinkedIn, eller meld dig ind i BoardPartners LinkedIn Forum for ’aktivt og værdiskabende bestyrelsesarbejde’ hvor medlemmerne løbende deler og debattere bestyrelsesrelevante emner.

Lone SejersenLone Sejersen / BoardPartner er partner i BoardPartner og eksternt bestyrelsesmedlem i flere virksomheder.

©2024 Boardpartner

Log in with your credentials

Forgot your details?