Professionel bestyrelse skød ekspansion i 16 lande sikkert i gang

Internationale ambitioner hos den succesfulde Hillerød-virksomhed Wineandbarrels.com blev startskuddet til etableringen af en professionel bestyrelse. I tæt samarbejde med ejer og ledelsen har det resulteret i årlige vækstrater på mere 50 procent de seneste fire år, striber af Børsen-gazeller og et internationalt gennembrud.

Udgivet Juni 2023
Af: Henrik Steen Hansen for BoardPartner f.m.b.a.

Wineandbarrels, der sælger tilbehør indenfor vinens verden, havde frem til 2018 opereret med en såkaldt tantebestyrelse, hvor familiemedlemmer sad passive i bestyrelsen. Men stifter og adm. direktør Jakob Dau indså for snart fem år siden, at der skulle tilføres yderligere kompetencer til bestyrelsen, hvis Wineandbarrels skulle lykkes med at skalere virksomheden internationalt. Og siden er det gået stærkt i den ambitiøse vækstvirksomhed.

”Det har været en af de bedste beslutninger, vi har taget, siden Wineandbarrels blev etableret i 2008.”

”Det har været en af de bedste beslutninger, vi har taget, siden Wineandbarrels blev etableret i 2008. Trods energikrisen i 2022 ser vi frem mod et forventet positivt år med en trecifret millionomsætning, webshops i 16 lande og et mål om at blive førende på vintilbehør i Europa. Det er alt sammen resultat af den strategiplan, vi lagde sammen med den nye bestyrelse tilbage i 2019,” fortæller Jakob Dau.

Wineandbarrels beskæftiger i dag 55 ansatte og har hovedkontor og showroom i Hillerød. Endvidere har virksomheden showroom og lokalt ansatte i Stockholm, Oslo, Düsseldorf og Fredericia. Ifølge Jakob Dau er planen i løbet af 2023 at udbygge lagerfaciliteterne i Allerød og Hillerød med et europæisk lager, der skal understøtte væksten i onlinesalget i Tyskland og på flere andre markeder syd for Danmark.

Sikker og smidig rekruttering af bestyrelsesprofiler

Det var et møde i banken, der blev afgørende for etableringen af Wineandbarrels professionelle bestyrelse. Her mødte Jakob Dau nemlig formanden for den professionelle erhvervsforening Boardpartner.

Omdrejningspunktet for Boardpartner er erfarne bestyrelsesprofiler, der kan tilføre bestyrelseskompetencer hos ejerledede virksomheder. Samtidig har Boardpartner specialiseret sig i at facilitere den proces, der sikrer, at virksomheder får præcis de bestyrelsesmedlemmer, der har kompetencerne til at indfri virksomheders potentiale og strategiske mål.

”Det viste sig, at Boardpartner havde en god model til at afdække vores behov for nye kompetencer, og som understøttede vores planer og ambitioner for en international vækststrategi.”

”Det viste sig, at Boardpartner havde en god model til at afdække vores behov for nye kompetencer, og som understøttede vores planer og ambitioner for en international vækststrategi. Og sammen fik vi hurtigt og smidigt lagt en plan for en gradvis professionalisering af vores bestyrelse,” fortæller Jakob Dau.

I første omgang skulle der findes en erfaren formand med de rette kompetencer. Boardpartner håndplukkede derfor en række erfarne formandsprofiler, der matchede Wineandbarrels kompetencebehov. Jakob Dau og ledelsen faciliterede derefter selv processen med de udvalgte kandidater.

Her faldt valget som ny bestyrelsesformand på Michael Staal, der har +30 års international erfaring som CEO og leder – både fra store koncerner og med skalering af vækstvirksomheder.

Michael Staal er den dag i dag fortsat formand. Men der er også kommet to nye profiler ind i bestyrelsen undervejs.

”Jeg kan bare konstatere, at for os har det været guld værd at få etableret en bestyrelse”

”Jeg kan bare konstatere, at for os har det været guld værd at få etableret en bestyrelse, der meget præcist matcher de behov, vi har som en virksomhed, der er gået fra startup til mere etableret spiller med stor vækst – også ud over Danmarks grænser,” siger Jakob Dau.

Han pointerer samtidig vigtigheden af et agilt samarbejde mellem ledelsen og bestyrelsen, hvor der er hyppig kontakt og dialog også mellem bestyrelsesmøderne. Det er nemlig med til at styrke beslutningsprocesserne og derved også værdien og hastigheden for eksekveringen af de strategiplaner, der er lagt for Wineandbarrels.

Følg BoardPartner på LinkedIn, eller meld dig ind i BoardPartners LinkedIn Forum for ’aktivt og værdiskabende bestyrelsesarbejde’ hvor medlemmerne løbende deler og debattere bestyrelsesrelevante emner.

©2024 Boardpartner

Log in with your credentials

Forgot your details?