Hvad skal det hedde: Bestyrelsesforperson eller Bestyrelsesleder?

Følg BoardPartner på LinkedIn og få nyheder, artikler og gratis adgang til værktøjer og rapporter.

Man kan debattere om Bestyrelsesformand er en kønnet titel, jvnf. Dansk Sprognævn er det ikke, men det ændrer ikke på at der synes at være en bred accept af at finde en ny titel i stedet for ”Bestyrelsesformand” og mange virksomheder er begyndt at anvende forskellige alternative betegnelser.

Der er dog ikke valgfrihed, for ”bestyrelsesformand” er i øjeblikket den eneste lovformelige betegnelse for lederen af bestyrelsen i en fond eller et kapitalselskab. Erhvervsministeriet har i en forespørgsel fra Folketingets Erhvervsudvalg bekræftet, at dette er gældende, indtil en lovændring finder sted.

Erhvervsministeren har ved samme lejlighed oplyst at han vil ”igangsætter et arbejde i Erhvervsministeriet for at finde ud af, hvad der konkret skal til, for at gøre det muligt at bruge betegnelsen forperson i stedet for formand”

I BoardPartner arbejder vi, efter moden overvejelse, på at en evt. kommende betegnelse bliver Bestyrelsesleder, for det afspejler rollens fornemmest opgave, – at lede bestyrelsen, og der er flere andre gode grunde til dette:

a) Først og fremmest fordi formandens vigtigste opgave er at lede bestyrelsen, der desuden formelt er en organisations øverste ledelsesorgan. Dette inkluderer at sikre overholdelse af regler og lovgivning, at alle bestyrelsesmedlemmer høres, samt at sammenfatte og konkludere bestyrelsens holdninger. Derfor bør leder indgå i den nye titel.

b) Norge anvender også bestyrelsesleder. Vores sprogligt tætteste nordiske nabo har allerede valgt denne betegnelse.

c) Bestyrelsesleder fungerer godt i omvendt ordstilling. I dag siger vi bestyrelsesformand eller formand for bestyrelsen. Med bestyrelsesleder bliver det nemt at sige lederen af bestyrelsen.

d) Betegnelsen kan let gradbøjes. Når man refererer til både formand og næstformand under ét, bruges ofte udtrykket formandskabet. Med bestyrelsesleder kan man tilsvarende anvende bestyrelseslederskabet eller lederskabet for bestyrelsen.

e) Næstformand fungerer også med denne ændring. Her kan vi tale om vicebestyrelsesleder eller bestyrelsesviceleder. Ligesom med hovedbetegnelsen kan det nemt vendes til vicelederen for bestyrelsen.

f) Sproglig udvikling i Danmark følger samme mønster. Vi har tradition for at erstatte kønsbestemte titler med rollebaserede betegnelser. Eksempler inkluderer, at skraldemand er blevet til renovationsmedarbejder, og kassedame er udskiftet med kassemedarbejder eller kasseekspedient.

I BoardPartner mener vi således, at bestyrelsesleder er det mest logiske og holdbare valg. Uanset hvad den nye betegnelse måtte ende med at blive, håber vi på en løsning, der er langtidsholdbar.

Download
Bestyrelsesrapporten 2024

Download
7 Gode Bestyrelsesvaner

Relevante links:

Erhvervsministerens svar til Folketingets Erhvervsudvalg d. 18 august 2023:

https://www.ft.dk/samling/20222/almdel/eru/spm/164/svar/1973400/2740063/index.htm

Følg BoardPartner på LinkedIn, eller meld dig ind i BoardPartners LinkedIn Forum for ’aktivt og værdiskabende bestyrelsesarbejde’ hvor medlemmerne løbende deler og debattere bestyrelsesrelevante emner.

©2025 Boardpartner

Log in with your credentials

Forgot your details?